Radijsjes + ijswater = ..... Ja, koud!
Maar ook nog: een bos rode rozen

Hoe je van radijs mooie bloemen kunt maken met ijswater.

Gepost door Xavy Aap

Je neemt een paar ijsblokjes, water en radijsjes en ineens ben jij de king van de gezonde partysnacks.

Iedereen aanbidt je omdat je net die 5 minuutjes extra hebt genomen om die vegetarische en gezonde groentesnack te pimpen. Probeer het uit! Impress

Hoe het begon...

Ik denk in de supermarkt vaak als ik radijsjes zie: 'Wat gezond, maar die blijven waarschijnlijk in mijn koelkast liggen...'. Het heeft niet te maken met dat het zoveel werk is, maar er zit gewoon zo'n kluit bladeren aan vast en ze zitten vaak onder de aarde, waardoor je radijsjes niet zo even snel in je mond kan stoppen.

En bovendien, ze zijn voor de visite vaak ook niet zo heel leuk om naar te kijken, zo'n rood rond ding, witte vlekjes erop waar het steeltje heeft gezeten. Goed, daarvoor heb ik nu een oplossing, een maniertje om het leuker te maken.

Eerst had ik een manier gevonden om mijn radijsjes wel op te eten voordat ze vergingen. Direct nadat ik ze gekocht had en nog voor ze de koelkast ingingen, waste ik ze en sneed ik de steeltjes eraf. Ik deed ze in een bakje met wat zout en peper en ze waren klaar om op te peuzelen. Maar niet heel aantrekkelijk, er was genoeg andere keuze in mijn koelkast waarvan het water me meteen in de mond liep. Maargoed, ze kwamen op. Uiteindelijk

Dat moest beter kunnen...

Hoe ik ontdekte dat radijsjes opengaan met ijskoud water.

radijsje met gezichtje Radijsjes gaan open waar ze zijn ingekerfd als je ze in ijswater legt.

En als bij toeval, kwam ik erachter hoe ik radijsjes aantrekkelijk kon maken! Mijn radijsjes had ik de laatste keer ingekerfd en in een bakje met water gedaan met wat kruiden erin om ze wat meer smaak te geven. Uit haast had ik ze in de vriezer gedaan in plaats van in de koelkast.

Toen ik na een paar uur wat ijsblokjes uit de vriezer wilde halen, zag ik het bakje staan en moest ik eigenlijk een beetje lachen om hoe stom ik kan zijn soms.

Ik maakte het bakje open om te kijken of de radijsjes nog niet bevroren waren, maar het water was gelukkig nog net niet bevroren.

Nadat ik de radijsjes even goed bekeek, zag ik toch iets bijzonders... Waar ik ze had ingekerfd daar was veel meer wit te zien dan eerder!

En van het één kwam het ander, ik dacht na (dit keer voelde ik mij iets minder stom) en dacht ineens aan radijsbloemen! Dé oplossing om te zorgen dat radijsjes er weer aantrekkelijk uit gaan zien en niet zo lullig erbij staan op als 'gezond' hapje op een verjaardag voor iedereen die aan de lijn is.

Nee, dit keer werd het allemaal anders, mensen zouden verbaasd worden, erover praten! Ik heb het maar even geprobeerd met een nieuw bosje radijs om te kijken of het echt zo makkelijk gaat om van radijsjes mooie bloemen te maken. Hieronder lees je mijn trucjes voor de radijsbloemen.

Start hier om het trucje toe te passen zodat je radijsjes straks onweerstaanbaar worden:

radijsbloemen als decoratie op bord Radijsbloemen staan prachtig als decoratie op een bord of gewoon in een schaaltje op tafel om een verjaardag wat op te fleuren.

  1. Maak je radijsjes schoon met water en snij de uiteinden er netjes af.
  2. Pak een aardappelschilmesje bij het puntje van het mes vast en kerf de radijsjes in van boven naar onder in de vorm van maantjes of in de vorm van dakjes. Zo dicht mogelijk bij het oppervlak blijven met de inkervingen.
    Je kunt elk vormpje maken wat je wilt, zolang je maar zorgt dat het stukje waar je snijd aan de radijs blijft zitten. Ik werk met bloempjes dakpansgewijs.
  3. Leg de radijsjes in een bak water waar ijsblokjes in drijven.
  4. Haal de radijsjes eruit zodra ze ver genoeg open zijn gegaan (meestal na een minuutje ongeveer).
  5. Als je wil kan je met de achterkant van het mes nu de 'blaadjes' voorzichtig een beetje naar buiten buigen. Ook kun je nu het rood op de bovenkant (het hart van de bloem) eraf snijden als je dat mooier vindt.
  6. En als je wilt dat ze rechtop blijven staan kun je de onderkant nu plat maken door er een heel klein stukje vanaf te snijden.

✩ En je hebt prachtige radijsbloemen ✩

Ik kon me niet inhouden... Leef je uit!

radijsje met gezichtje Ik kon me niet inhouden en dacht ik ga ook even gezichtjes proberen te maken. Soms komt het kind weer in me naar boven :-)

Groetjes! Xavy

Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.

Je eerste kooktruc om mee te beginnen!

voorbeeld kooktrucs email

Ben je klaar om je eerste kooktruc te leren? Vul dan je e-mailadres in, dan stuur ik je gelijk de eerste kooktruc toe, die je dezelfde dag nog kunt toepassen.

Ook deel ik natuurlijk exclusief met jou nieuwe inzichten die ik opdoe en geef ik je een kijkje in mijn keuken. En ik stuur je als eerste tips en trucs om makkelijker en beter te leren koken, zodat jij jezelf en anderen kan verrassen met jouw kookkunsten.

Tot snel!

~ Xavy ~Kooktrucs email-verwerking is spamvrij en privé.

★ Melany: 'Leuke tip weer, Xavy!!! Ik loop altijd te klooien met rijst! Ga ik zeker proberen binnenkort.'
★ Kevin: 'Dankzij jouw trucje kan ik nu ontbijt op bed maken met de lekkerste eieren :-).'
★ Hans: 'Ik heb vorige week zondag de biefstuk geprobeerd. En.... hij is goed gelukt al zeg ik het zelf.'