Wegwijzer Poolse producten in de Nederlandse supermarkt.

Welke eten uit Polen je nou echt moet proberen en welke absoluut niet.

Gepost door Xavy Aap

Met steeds meer Polen in Nederland openen er steeds meer Poolse skleps (‘sklep’ betekent: winkel). Nou kunnen we ons er natuurlijk tegen verzetten en net doen alsof die winkels niet bestaan. Maar wat eigenlijk wel leuk is, is dat er best veel Poolse producten tussen zitten die we in Nederland nog niet kennen.

Misschien wat toegankelijker zijn de Poolse producten die tegenwoordig te vinden zijn in de supermarkt. Je hebt het vast wel gezien als je soms bij de Jumbo boodschappen doet: het Poolse schap.

Producten waarvan je de naam haast niet uit kan spreken en je geen idee hebt wat het allemaal is, laat staan hoe je ze zou kunnen gebruiken. En van de prijskaartjes met een klein stukje Nederlandse tekst erop word je ook niet veel wijzer. Hiervoor heb ik een oplossing bedacht.

Speciaal voor jou heb ik op mijn korte culinaire reisje door Polen even navraag gedaan bij de lokale bevolking. Ik vind het altijd razend interessant namelijk om meer te weten te komen over de eetgewoonten van andere landen.

Ik slaap bij locals, vrienden van vrienden van vrienden (van iedereen) en die wonen al hun hele leven in Polen. En uiteindelijk nagevraagd bij een vriendin die in Nederland en Polen heeft gewoond. Dus geen betere groep die mij kan vertellen wat wel en wat niet te proberen van de aangeboden Poolse specialiteiten uit de Nederlandse supermarkt.

Het Poolse producten testpanel

Het Poolse panel bestaat uit: Maciej, Kinga en Ala uit Krakow en Anna en haar vriend uit Poznań. En natuurlijk heb ik ook wat geproefd van ze en uiteraard ook in een bar Mleczny (melkbar). Bij een bar Mleczny wordt traditioneel eten geserveerd, voor zoveel als 1 á 2 euro. Lekker en makkelijk en zo leer je ook de bevolking een beetje kennen.

Chmura, mijn Poolse leenhond

Chmura, mijn Poolse leenhond heb ik maar even niet gevraagd wat hij lust, want ik denk dat wij dat niet lusten.

Welke Poolse producten we in Nederland hebben, welke lekker zijn en hoe je ze kan gebruiken.

Veel van de producten die in het Poolse schap liggen zijn van de A-merken uit Polen. Het zijn stuk voor stuk uniek producten, maar de één veel lekkerder dan de ander.

Hieronder lees je mijn bevindingen van de Poolse producten die tegenwoordig bij Jumbo en (waar aangegeven) bij Albert Heijn te krijgen zijn.

Rode bieten soep
Diverse Poolse maaltijden in pot
Partij Zubr bier
Poolse Golabki

Poolse soepen

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Zupa ogórkowa (Profi) 500 gram = Augurkensoep met Kalkoenvlees - Dit klinkt heel raar, maar het is wel lekker. Ik heb het aan een paar Polen gevraagd en ze zeiden allemaal dat het goed werkt tegen een kater. Dat is het proberen waard lijkt me.
 • ♡♡♡ Ogórkowa (Amino) 61 gram = Augurkensoep met Noedels - Zoals hierboven, alleen dan zonder vlees.
 • ♡♡♡ Żurek z kiełbasą wieprzową (Profi) 500 gram = Zure soep met varkensworst - Lijkt een beetje op misosoep. Traditioneel Pools en best oké.
 • ♡♡♡ Barszcz czerwony (Amino) = Rode bietensoep met noedels - Ik heb dit gegeten, alleen dan met aardappel erin en ik moet zeggen, het is lekkerder dan het klinkt. En het heeft een mooie roodpaarse kleur.
 • ♡♡♡ Barszcz czerwony instant (Winiary) 170 gram = Rode bieten bouillon - Rode bieten bouillon en rode bieten soep zijn 2 verschillende dingen in Polen. Maar het wordt nog vaak gegeten (gedronken). Best leuk om een keer te proberen in plaats van normale groentebouillon.

♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Rosół z kury (Kucharek) 80 gram = Kippenbouillon ‘van de kok’ - gewoon omdat het merk Pools is kopen Polen het liever.
 • ♡♡ Rosół (Amino) 58 gram = Kippensoep zonder Conserveermiddelen - Traditioneel Pools, zonder extra toevoegingen.
 • ♡♡ Pomidorowa (Amino) 61 gram = Noedelsoep tomaat - Geen idee hierover, maar het klinkt een beetje standaard.

Poolse maaltijden

♡♡♡ = Totally awesome!!!

 • ♡♡♡ Bigos z mięsem i kiełbasą (Pudliszki) 500 gram = Pools Nationaal Zuurkoolgerecht - Heel makkelijk zelf te maken, maar wel heel erg lekker. Het is traditioneel Pools, maar veel mensen van deze generatie eten het nog.
 • ♡♡♡ Bigos z mięsem i kiełbasą (Rolnik) 550ml = Vlees en Kool-Schotel - Zelfde als hierboven, maar een ander merk.
 • ♡♡♡ Fasolka po Bretonsku z kiełbasą i z boczkiem (Pudliszki) 500 gram = Bonen met worst en spekjes in tomatensaus geprutteld - Erg lekker is mij verteld.
 • ♡♡♡ Fasolka po Bretonsku z kiełbasą (Rolnik) 510 gram = Bonen met worst in tomatensaus geprutteld - Zelfde als hierboven, maar dan zonder spekjes.

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Gulasz wieprzowo-wołowy (Pudliszki) 500 gram = Goulash van varkensvlees - Hebben wij ook en is niet echt een uniek Pools recept.
 • ♡♡♡ Gołąbki w sosie pomidorowym (Pudliszki) 500 gram = Koolbladeren gevuld met rijst en varkensvlees in tomatensaus - Super traditioneel en het werd mij aangeraden om dit te eten door iemand uit Nederland.
 • ♡♡♡ Gołąbki w sosie pomidorowym (Rolnik) 500 gram = Gevuld koolblad in tomatensaus - zelfde als hierboven, maar ander merk.
 • ♡♡♡ Klopsy w kapuście (Rolnik) 510 gram = Gehakt en gekookte rijst in witte kool gewikkeld - Heel lekker.

♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Pulpety w sosie pomidorowym (Rolnik) 510 gram = Gehaktballetjes in tomatensaus - Niets speciaals.
 • ♡♡ Pulpety w sosie pomidorowym (Pudliszki) 500 gram = Gehaktballen in tomatensaus - zelfde als hierboven, alleen ander merk.
 • ♡♡ Danie w 5 minut - Ziemniaki puree z grzankami i smażona cebulą (Winiary) 57 gram = 5 minuten aardappelpuree met Croutons en Gebakken Ui - Voor iedereen die lui is, van aardappels houdt en een instant maaltijd wil die in 5 minuten klaar is. Ik vraag me af hoe gezond dit is voor je.
 • ♡♡ Danie w 5 minut - Spaghetti po Bolońsku (Winiary) 57 gram = 5 minuten Spaghetti a’la Bolognese - Zelfde als hierboven, maar een ander gerecht. Ik zou haast denken dat deze smaak niet echt Pools is ☺.

♡♡♡ = Als je dit lust, dan lust je alles!!!

 • ♡♡♡ Flaki wołowe po zamońsku (Pudliszki) 500 gram = Soep van Runderpens en Tomaten - Traditioneel gerecht, maar vooral de opa’s en oma’s van de Polen van nu eten het nog. De meesten vinden het echt supervies. Er zit alles in van buik tot bovenaan de benen, dus ook darmen en maag enzo.
 • ♡♡♡ Flaki wołowe w rosole (Pudliszki) 500 gram = Runderpenssoep in Bouillon - zoals hierboven, alleen dan zonder tomaten.

Poolse sauzen

♡♡♡ = Totally awesome!!!

 • ♡♡♡ Sos Tatarski (Winiary) 250ml = Tatarskisaus - een speciale Poolse saus op basis van augurk (what’s new), champignons en ei, een soort mayonaise als basis en nog een paar dingen. Schijnt heel lekker te smaken bij vlees, vis en kaas.
 • ♡♡♡ Ajvar łagodny (Podravka) 350 gram = Milde saus van o.a. tomaten, aubergine en paprika - Schijnt officieel niet echt Pools te zijn, maar wel lekker om te proberen. Het lijkt een beetje op Salsa, dus je kunt het met chips eten, of op brood doen of op een stukje vlees. (Verkrijgbaar bij Albert Heijn)
 • ♡♡♡ Ajvar ostry (Podravka) 350 gram = Scherpe saus van o.a. tomaten, aubergine en paprika - Zoals hierboven, maar dan de scherpe variant. (Verkrijgbaar bij Albert Heijn)
 • ♡♡♡ Chrzan tarty (Frutico) 170 gram = Mierikswortel met citroen - Scherp en zuur tegelijk, goede aanvulling om sausjes te verbeteren en is erg lekker om Poolse, of droge worst die niet te zout is in te dippen.

♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Majonez Dekoracyjny (Winiary) 400ml = Mayonaise - Eén van de betere merken Poolse mayo, maar in principe gaat het alleen om het merk. Want het smaakt hetzelfde.
 • ♡♡ Ketchup pikantny (Pudliszki) 480 gram = Pikante ketchup - Heinz is beter is mij verteld.
 • ♡♡ Musztarda sarepska (Frutico) 180 gram = Mosterd - Gaat alleen om het merk, het smaakt niet anders ofzo.
 • ♡♡ Cytrynka zaprawa cytrynowa (Rolnik) 200ml = Geconcentreerde citroensap - Smaakt niet anders dan de geconcentreerde citroensap uit het Nederlandse schap.

Poolse groenten

♡♡♡ = Totally awesome!!!

 • ♡♡♡ Ogórki kwaszone (Vitarol) 720 gram = Zoute Augurken - Een aanrader! Dit heb ik verschillende keren gegeten en het is 10 keer beter dan de zure augurken die wij kennen. Als ze een quarterpounder bij de Mac nou eens maakten met deze augurken… Lekker op een hamburger dus, maar ook in een salade of bij blokjes kaas. Dit moet de vervanger worden van onze augurk.

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Ogórki (Kuchnia Polska) 700 gram - Augurken in zoetzuur - Hebben wij ook in het Nederlandse schap, alleen zijn die van ons zuurder van smaak. De Poolse variant is wat meer zoetzuur in plaats van alleen zuur en dat komt wat meer in de buurt van wat Nederlanders lekker vinden.
 • ♡♡♡ Ogórki konserwowe (Rolnik) 850 gram = Zoetzure augurken - zoals hierboven, maar een ander merk.
 • ♡♡♡ Ogórki z chili (Rolnik) 650 gram = Augurken met pepers - Niet heel bijzonder, maar de smaak is een beetje zoetzuur in plaats van alleen zuur, zoals wij bij augurken normaal gewend zijn. Maar ik ben nog steeds meer een voorstander van de zoute variant en pepers kan je ook zelf toevoegen, maar gemak dient de mens.
 • ♡♡♡ Universal vegetable seasoning (Kucharek) 200 gram = Specerijenmix ‘van de kok’ - Voor iedereen die niet weet hoe hij moet koken, een soort voorgemaakt mengsel van kruiden waardoor alles lekker wordt.
 • ♡♡♡ Pieczarki marynowane (Rolnik) 320 gram = Gemarineerde champignons - Als antwoord op mijn vraag of dit zo bijzonder is werd mij verteld dat je beter je eigen paddenstoelen kunt plukken, zoals veel Polen doen. Ik heb me daar weleens in verdiept, maar het is zo ontzettend moeilijk om uit te vinden welke soorten niet giftig zijn. Hoe ze dat hier in Polen doen… ze schijnen jarenlange ervaring te hebben en als ze twijfelen dan plukken ze ze niet. Oké, maar het is wel handig voor in de Nederlandse keuken.
 • ♡♡♡ Ćwikła z chrzanem (Frutico) 290 gram = Rode bieten met mierikswortel - Soort pittige variant van rode bieten. Je hebt het zoete van de rode bieten en het pittige van de mierikswortel. Je kan ze gewoon gebruiken zoals je rode bieten normaal gebruikt. Best leuk om eens iets nieuws te proberen, alhoewel je het natuurlijk ook zelf zou kunnen mengen.
 • ♡♡♡ Sałatka z zielonych pomidorów (Rolnik) 850 gram = Groene tomaten spread.
 • ♡♡♡ Kapusta kwaszena (Rolnik) = Sappige zuurkool - Deze zuurkool is veel sappiger dan de Nederlandse zuurkool. Zuurkool zoals wij hem kennen is wat droger. Ik zou hem daarom aanraden om te proberen in bijvoorbeeld een zuurkoolstamppot of zuurkoolsalade.
 • ♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Sałatka grecka (Rolnik) 850 gram = Griekse Salade - zo’n typisch voorbeeld van een Griekse salade die ze in Polen hebben, maar die ze niet in Griekenland hebben. Niks speciaals aan.
 • ♡♡ Buraczki wiórki (Rolnik) 350 gram = Rode bieten schijven - Niet anders dan wat wij uit het Nederlandse schap kennen.
 • ♡♡ Sałatka staropolska (Rolnik) 450 gram = Poolse Salade - Soort cohlslaw, niet bijzonder.
 • ♡♡ Rubin sałatka (Rolnik) 450 gram = Rubin Salade
 • ♡♡ Szwedzka sałatka (Rolnik) 450 gram = Zweedse Salade

Pools vlees

♡♡♡ = Totally awesome!!!

 • ♡♡♡ Smalec z mięsem (Pamapol) 465 gram = Varkensbuikspek met varkensvlees - Echt traditioneel Pools. Veel mensen gebruiken dit en het is sowieso erg smakelijk om in varkensvet te bakken volgens veel mensen. Deze variant bevat ook nog stukjes varkensvlee kristallen, die tijdens het inkoken ontstaan zijn en die zorgen voor een crunchy effect. Je kunt er ook nog heel even een uitje bij meebakken. Het gesmolten buikspek is lekker op een stokbroodje, in plaats van kruidenboter, met een beetje zout erop. En om het helemaal traditionel Pools te maken hou je het stokbroodje in je rechterhand en een augurk in je linkerhand. Dat is fantastisch, ultiem traditioneel Pools eten.
 • ♡♡♡ Konserwa Turystyczna Duza Porcja 400 gram = Toeristische Conserven - Wordt vaak op festivals gebruikt omdat het goedkoop eten is. Het is grof gemengd varkensvlees in een soort gelei. Je kan er plakken van snijden en op brood doen als je gaat kamperen, lekker makkelijk.

♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Szynka Polish ham (Agrico) 300 gram = Varkensham - gewoon voorverpakte ham.

Pools gevogelte

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Pasztet z drobiem i pomidorami (Profi) 131 gram = Gevogeltepaté met tomaten - Alles van het buikgedeelte van gevogelte, wordt in deze paté verwerkt. Gewoon te gebruiken als een normale paté voor op bijvoorbeeld brood of ‘s avonds op een toastje.
 • ♡♡♡ Pasztet z drobiem i czosnkiem (Profi) 131 gram = Gevogeltepaté met Knoflook - Zoals hierboven, maar met knoflook.
 • ♡♡♡ Pasztet z drobiem i papryką (Profi) 131 gram = Gevogeltepaté met Paprika - Zoals hierboven, maar met paprika.
 • ♡♡♡ Pasztet z indykiem (Rolnik) 130 gram = Paté met Kalkoen - zoals hierboven, maar dan van alleen kalkoen en een ander merk.

Poolse vis

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Paprykarz Szczeciński (Neptun) 300 gram = Vispasta met Rijst - Mij werd verteld dat er ook tomatensaus in zit. Je kunt het gebruiken in plaats van bijvoorbeeld tonijn en je hoeft de rijst ook niet meer apart klaar te maken. Deze varant is lekkerder dan degene zonder rijst. Voor de gemiddelde Pool niet zo bijzonder, maar voor Nederlanders wel.
 • ♡♡♡ Paprykarz Szczeciński (Agrico) 156 gram = Visspread - Sardientjes, maar dan in een spread en schijnt best oké te zijn. Dus voor bijvoorbeeld op brood of op een toastje.
 • ♡♡♡ Sałatka pikantna z makreli (Neptun) 160 gram = Pikante makreel spread - Iets wat wij in het Nederlandse schap niet echt hebben in blik en dus best het proberen waard.
 • ♡♡♡ Szczaw siekany (Edmal) 280 gram = Gemarineerde Zuring - Dit is een bladgroente, die best zuur van smaak is. Je moet er van houden. Ik heb het nog nooit gegeten, maar ik heb gehoord dat het heel zuur is en naar onkruid smaakt, dus ik ga het zeker binnenkort proberen (haha).

Poolse dranken

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Żywiec Piwo (Żywiec) 500ml = Pools bier - Smaakt 50 keer lekkerder dan het merk Żubr. En het zit ook in een mooier blikje, met een volksdanspaar op het blikje. Dit is traditioneel Pools bier. Dit bier is ongeveer even lekker als Lech, dat in het gewone schap verkrijgbaar is.
 • ♡♡♡ Marchew Malina Jabłko (Kubus) 900ml - Vruchtensap met framboos, wortel en appel - Wordt vooral door kinderen gedronken omdat het ‘gezonder’ schijnt te zijn dan de meeste andere drankjes. Heel erg zoet.
 • ♡♡♡ Marchew Banan Jabłko (Kubus) 900ml = Vruchtensap met wortel, banaan en appel - Zoals hierboven, maar met andere vruchten.
 • ♡♡♡ Marchew Jabłko Brzoskwinia (Kubus) 900ml = Vruchtensap met wortel, appel en perzik - Zoals hierboven, maar met andere vruchten.
 • ♡♡♡ Banan Truskawka (Kubus) 900ml = Vruchtensap met banaan en aardbei - Zoals hierboven, maar met andere vruchten.
 • ♡♡♡ Wiśnia (Hellena) 1,75 liter = Kersen limonade - Heel lekker, niet zo heel zoet.
 • ♡♡♡ Czarna porzeczka (Hellena) 1,75 liter = Zwarte bessen limonade - Heel lekker, niet zo heel zoet.

  ♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Żubr Piwo (Żubr) 500ml = Pools bier - Als logo hetzelfde dier (bizon) als de Vodka (Żubrowka), in Polen goedkoop maar drinkbaar bier. Het is niet echt lekker bier, eerder tweederangs of derderangs bier.
 • ♡♡ Energy Drink (Tiger) 250ml - Energiedrank - Bekend van Mike Tyson, verder niks bijzonders. Heeft ongeveer dezelfde reputatie als Redbull.

Poolse zoetigheden

♡♡♡ = Totally awesome!!!

 • ♡♡♡ Chałwa (E. Wedel) 50 gram = Halvareep Vanille - Chałwa is eigenlijk niet Pools maar Arabisch. Het is mierzoet en het is moeilijk om een hele reep op te krijgen. Polen vinden het wel heel lekker.
 • ♡♡♡ Gorzka wiśniowa (E. Wedel) 100 gram = Melkchocolade met Kersenvulling - Dit merk is overgekocht door een Chinees bedrijf, dus niet echt Pools meer. Maar ze zijn heel lekker, en ook weer best zoet.

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Ptasie mleczko (E. Wedel) 380 gram = Vanilla Flavour Marshmallow reep - Lekker, maar wederom superzoet.
 • ♡♡♡ Grześki (Goplana) 36 gram = Chocolade Wafel in Melkchocolade - Dit zijn een soort wafels, niet te zoet, lekker krokant. Gewoon een lekker Pools tussendoortje, dat veel mensen nog eten.
 • ♡♡♡ Grzeski Toffi (Goplana) 36 gram = Wafel met toffeecrème in melkchocolade - Zoals hierboven, maar dan met toffeesmaak. Deze smaak is wel wat zoeter.
 • ♡♡♡ Grześki orzechowe (Goplana) 36 gram = Wafel met hazelnootcrème in melkchocolade - Zoals hierboven, maar dan met hazelnootsmaak.

Poolse deegwaren

♡♡♡ = Het proberen waard...

 • ♡♡♡ Kasza jęczmienna (Cenos) 4 x 100gr = Gebroken / gepelde gerst - Best wel lekker. Voor meer variatie in de keuken, zoals in plaats van aardappels of rijst. Misschien wordt dit wel de nieuwe quinoa. Wordt nog veel gegeten en Polen vinden dit lekker. Het is ook handig verpakt in porties, want je kookt het in het zakje en aan het eind verdubbelt het zich in het pakje, net als rijst die opzwelt.

♡♡ = Eetbaar, niet bijzonder...

 • ♡♡ Makarony babuni (Ekmak) Oma’s Eiernoedels - niks speciaals. Het wordt vaak in kippensoep gebruikt, zoals noedels.

Conclusie

Wat wel en niet lekker is van de Poolse producten die verkrijgbaar zijn in Nederland, is natuurlijk afhankelijk van je smaak. Uit mijn rondvraag en het zelf testen is gekomen dat vooral de zoute augurken een aanrader zijn. Van de traditionele maaltijden in pot zijn er een aantal heel lekker, zoals Bigos en een aantal helemaal niet zo lekker.

Een aantal producten, zoals het bier en de mayo zijn niet speciaal, alleen omwille het merk en de gewoontes van Polen verkrijgbaar in Nederland. Deze zijn prima te vervangen door Nederlandse producten.

En tot slot zijn er een aantal soepen die wij in Nederland niet kennen, maar zeker het proberen waard zijn, zoals zurek en augurkensoep.


Groetjes, Xavy

Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.

Je eerste kooktruc om mee te beginnen!

voorbeeld kooktrucs email

Ben je klaar om je eerste kooktruc te leren? Vul dan je e-mailadres in, dan stuur ik je gelijk de eerste kooktruc toe, die je dezelfde dag nog kunt toepassen.

Ook deel ik natuurlijk exclusief met jou nieuwe inzichten die ik opdoe en geef ik je een kijkje in mijn keuken. En ik stuur je als eerste tips en trucs om makkelijker en beter te leren koken, zodat jij jezelf en anderen kan verrassen met jouw kookkunsten.

Tot snel!

~ Xavy ~Kooktrucs email-verwerking is spamvrij en privé.

★ Melany: 'Leuke tip weer, Xavy!!! Ik loop altijd te klooien met rijst! Ga ik zeker proberen binnenkort.'
★ Kevin: 'Dankzij jouw trucje kan ik nu ontbijt op bed maken met de lekkerste eieren :-).'
★ Hans: 'Ik heb vorige week zondag de biefstuk geprobeerd. En.... hij is goed gelukt al zeg ik het zelf.'