Suikerspinnen en geitenkaas

Hoe vervang je zoet door zoet?

Gepost door Xavy Aap

Zoals sommigen van jullie weten ben ik nu in Argentinië. Ik heb expres even gewacht met bloggen, zodat ik me een beetje kan laten inspireren!

Veel mensen gebruiken in een gerecht suiker, als er staat dat je suiker moet gebruiken in een gerecht. Maar wist je dat er zoveel zoete ingrediënten zijn, die in combinatie met de andere ingrediënten net even lekkerder zijn?

Zoals?? Nou, klop eens zo´n pakje verse slagroom op met honing in plaats van suiker! Slagroom met honing is zo ontzettend lekker... Ik zal een andere keer uitleggen waarom zoet en vet zo goed samengaat. Maar nu even iets anders, want ik wil je wat inspiratie geven:

Ik zat net aan de ontbijttafel (ja, het is hier 5 uur vroeger) en had het over kaas. Ik wilde namelijk Goudse kaas meenemen als cadeautje, maar met alleen handbaggage lukt dat niet. En blijkt sowieso niet echt te kunnen omdat je geen zuivel mag invoeren :-s. De kaas die ze hebben in Argentinië is niet helemaal hetzelfde, maar hij is beter dan een paar jaar terug.

Afijn, mijn ogen gaan van links naar rechts als een balletje in een flipperkast. Ze vliegen van het dagmenu, naar de voorgerechten; wat zit er allemaal bij..? Wil ik comfortfood of iets gezonds? Wat zijn de prijzen? Is het dure stukje vlees het echt waard? Mijn ogen glijden naar het restaurant en de bediening en ik vraag me af of het dure stukje vlees wel echt zo gebakken wordt zoals ik dat lekker vind…

Afijn, ik heb dus maar stroopwafels meegenomen. Dat hebben ze hier niet nee (wel in Brazilië trouwens, echt niet leukkk).

Ik zat te denken, wat zal ik op m´n volgende stukje ´pan´ (brood) doen. En toen schoot het me ineens te binnen!

Dulce de Leche !!!

dulce de leche Dulce de leche is iets waardoor ik blij word van Argentinië...

Dulce de Leche is een zoet caramelachtige pasta voor bijvoorbeeld op brood, iets waar veel mensen hier in Argentinië dol op zijn.

Het betekent letterlijk zoet van melk en het wordt gemaakt door melk en suiker langzaam te verwarmen. Voor een recept voor dulce de leche, klik hier (je moet wel nog even op vertalen klikken in je browser).

Dulce de Cayote

dulce de cayote Dulce de cayote is een beetje stroperig en je ziet de structuur van de pompoen nog.

De familie waar ik verblijf pakte de dulche de leche en zette ook gelijk iets anders zoets op tafel, genaamd ´Dulce de Cayote´.

Ze vertelden mij dat het een lokaal product is van Salta, Noord-west Argentinië. Het wordt daar gemaakt van een speciaal soort pompoen. Ze gebruiken het daar vaak op kaas als dessert.

Andere suikervervangers

En zo raakten we aan de praat over kaas en zoet...
Want kaas en zoet doen het heel goed ;-)

Om zelf te proberen

Stel, je hebt kaas...
De kaas kan sterk zijn en minder sterk.
Proef de kaas.
Bedenk hoe sterk de smaak is en bedenk dan iets erbij dat even sterk is qua zoetheid (vergeleken met sterkte van de kaas). Smeer het op je plakje kaas en proef!

Tipje van de sluier: blauwaderkaas met vijgenbrood, geitenkaas met appelstroop, banaan met goudse kaas, suikerspin met geitenkaas :-p

Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.

Je eerste kooktruc om mee te beginnen!

voorbeeld kooktrucs email

Ben je klaar om je eerste kooktruc te leren? Vul dan je e-mailadres in, dan stuur ik je gelijk de eerste kooktruc toe, die je dezelfde dag nog kunt toepassen.

Ook deel ik natuurlijk exclusief met jou nieuwe inzichten die ik opdoe en geef ik je een kijkje in mijn keuken. En ik stuur je als eerste tips en trucs om makkelijker en beter te leren koken, zodat jij jezelf en anderen kan verrassen met jouw kookkunsten.

Tot snel!

~ Xavy ~Kooktrucs email-verwerking is spamvrij en privé.

★ Melany: 'Leuke tip weer, Xavy!!! Ik loop altijd te klooien met rijst! Ga ik zeker proberen binnenkort.'
★ Kevin: 'Dankzij jouw trucje kan ik nu ontbijt op bed maken met de lekkerste eieren :-).'
★ Hans: 'Ik heb vorige week zondag de biefstuk geprobeerd. En.... hij is goed gelukt al zeg ik het zelf.'